De juiste plotter uitkiezen

De juiste plotter uitkiezen

Je wilt een plotter aanschaffen, maar welke? Er zijn vele verschillende soorten en welke is nou het beste geschikt voor jouw bedrijf? In deze blog vind je het antwoord.

Aan de hand van de volgende vragen helpen we je om een goede keuze te maken.

Wat wordt er geprint?

Voor de verschillende toepassingen zijn er verschillende plotters. De belangrijkste verschillen zijn hierin:

Technische Plotter
Geschikt om bouwtekeningen en technische tekeningen te printen.

Grafische Plotter
Voor het afdrukken van full colour posters en foto's.

Welk papierformaat ga je gebruiken?

In de plottermarkt zie je met name 24" (A1) en 36" (A0) modellen. Indien je nooit groter print dan A1 dan is één rol 24" plotter afdoende. Bepaalde plotters (herkenbaar bij HP aan de 'dr' toevoeging) kunnen namelijk ook 2 rollen als invoer hebben. Zo hoef je zelf niet het papier te wisselen als je op een ander papiersoort wilt afdrukken. De 36" grootformaat printer is geschikt voor zowel A0 en A1.

Hoeveel print je (uitgedrukt in in m2)?

Bij plotters spreken we over printvolume in m2. Om de juiste plotter te vinden is het belangrijk om hiervan een indicatie te hebben. Bijvoorbeeld:

  • Druk je maar één tekening per dag af? Dan kun je al snel vooruit met en instap model omdat de prijs van inkt & papier minder belangrijk is t.o.v. de aanschafkosten van de printer. Bij PrintSmarter krijg je automatisch cartridges toegestuurd zodra de oude leeg is.
  • Print je meerdere tekeningen per dag af? Dan is het verstandig om samen met onze Designjets expers te kijken naar de aantal m2. Dit bepaald welke printer het beste is en ook welke inktprijzen er gelden. Je kunt aanhouden dat duurdere printers weer goedkoper zijn in de verbruikskosten.

Is kopieeren en/of scannen van tekeningen gewenst?

Hiervoor zijn de HP Designjets met geintegreerde MFP oplossing geschikt. Deze all-in-one printers met scan oplossing maken het mogelijk om tekeningen gelijk te scannen.